ZET JIJ JE LEZER KLEM? Dat is het resultaat als je veel tangconstructies in je tekst gebruikt. Je verhaal wordt dan onnodig ingewikkeld en je lezer kan er geen chocola van maken. Maar wat is dat ook alweer, een tangconstructie? En hoe vermijd je hem? Lees het in onze verlossende blog.
Wat is een tangconstructie?
We spreken van een tangconstructie als je 2 delen van een zin ver uit elkaar zet, terwijl ze eigenlijk bij elkaar horen. Anders gezegd: er staat een bijzin middenin je hoofdzin.
De cursus, waarbij je in 1 dag leert hoe je een tekst schrijft in begrijpelijke taal, is verplaatst naar donderdag.
De 2 delen die ver uit elkaar staan, omsluiten het middenstuk als een soort tang. Vandaar de naam tangconstructie.
Wat is er mis met een tangconstructie?
Een tangconstructie is taalkundig niet fout. Maar als je veel woorden tussen beide zinsdelen zet, maak je het je lezer onnodig lastig. Hij moet het eerste deel van de hoofdzin onthouden tot hij bij het tweede deel aankomt. Als je bij elkaar zet wat bij elkaar hoort, wordt je lezer niet afgeleid door het middenstuk.
De cursus is verplaatst naar donderdag. Bij de cursus leer je in 1 dag hoe je een tekst schrijft in begrijpelijke taal.
Dit leest prettiger toch?! Daarom is het vermijden van tangconstructies een van de richtlijnen bij begrijpelijk schrijven, op taalniveau B1.
Zo vermijd je een tangconstructie
Stap 1: Spoor tangconstructies op
Zie je een lange zin in je tekst? Let dan op! De kans is groot dat er een tangconstructie in staat. Er bestaan taalkundig gezien verschillende tangconstructies. Is jouw grammatica wat weggezakt? Geen probleem. Onthoud dan gewoon dat je in een zin bij elkaar zet wat bij elkaar hoort en lees verder bij Stap 2.
Vind je het leuk om meer over de verschillende tangconstructies te weten? Dit is voor de taalfanaten:
- Check of het onderwerp bij de persoonsvorm staat:
De vergadering [onderwerp], waarbij we het over de toekomst van onze afdeling gaan hebben, is [persoonsvorm] om half 4. - Check of het hulpwerkwoord bij het hoofdwerkwoord staat:
De portier heeft [hulpwerkwoord], na zijn controleronde door het bedrijf, afgesloten.[hoofdwerkwoord]
- Check tot slot of de delen van een samengesteld werkwoord bij elkaar staan:
De directeur maakte in de halflege kantine van het verpauperde hoofdkantoor in het centrum van Schiedam, bekend dat hij met pensioen ging. [bekendmaken is een samengesteld werkwoord]
Stap 2: Verklein de afstand tussen de delen die bij elkaar horen
Heb je een tangconstructie ontdekt? Dan is het zaak om zoveel mogelijk bij elkaar te zetten wat bij elkaar hoort. Dat kun je op 2 manieren doen:
- Knip het middenstuk uit de zin en plak het aan het begin of het einde. Als je het laatste voorbeeld neemt wordt het:
In de halflege kantine van het verpauperde hoofdkantoor in het centrum van Schiedam, maakte de directeur bekend dat hij met pensioen ging. - Knip de zin op in 2 delen. Bij lange zinnen heeft dit de voorkeur.
De directeur maakte bekend dat hij met pensioen ging. Dat deed hij in de halflege kantine van het verpauperde hoofdkantoor in het centrum van Schiedam.
Uit de tang
Voelt als een bevrijding toch, een tekst zonder tang? En dat niet alleen, het leest een stuk prettiger. Daardoor houd je de aandacht van je lezer vast en heb je hem op een goede manier in de tang!
Geen tijd om hier echt voor te gaan zitten of blijf je het lastig vinden? Wij kijken graag met je mee. Bel of mail ons, dan maken we een afspraak. Samen zorgen we voor een helder en goed verhaal.
De Schrijfstudio
Bavel | Tilburg
info@deschrijfstudio.nl
Cristel Bekkers
06 42 68 59 86
Meike Klaassens
06 14 36 33 39